TCD is opgericht op 6 november 1991. Het is één van de oudste verenigingen op dit gebied in Noord-Holland.

De 12 oprichters hadden al enkele jaren countrydansen bij een opgeheven vereniging in Noordwijk achter de rug. Deze opheffing en het feit dat de 12 door wilden gaan met hun hobby dwong hen er toe om voor zichzelf te beginnen. Dit gebeurde in Vijfhuizen waar TCD de beschikking kreeg over een eigen clubgebouw dat geheel in countrystijl is ingericht. Ruud en Tineke Korzelius, twee van de twaalf, besloten de instructie op zich te nemen en doen dit nog steeds.

Kort na de oprichting bleek dat er grote belangstelling bestond om countrydansen te leren en het ledental groeide al snel naar 30 leden. Toen de vereniging enkele jaren bestond en flink had geoefend werd besloten om ook demonstraties te gaan geven om naar buiten toe meer bekendheid te geven aan countrymuziek en -dans.

De dansen die we doen zijn originele, voornamelijk Amerikaanse countrydansen en worden daar en hier op dezelfde wijze gedanst. Ruud en Tineke (zelf verwoede Amerika-gangers) hebben dit tijdens hun vakanties zelf kunnen controleren. Enkele door hen in Nederland uitgeleste dansen troffen zij in Amerika in de danshal aan en ze konden probleemloos aansluiten.